Met mijn baby naar de osteopaat?

Een baby krijgen, het is een mooie, maar ook zeer heftige ervaring! Zeker bij een eerste kindje kan het wel even duren voor je precies weet hoe alles werkt en hoe je baby reageert op allerlei prikkels. Gelukkig worden mama en baby tegenwoordig na de bevalling goed omringd door een deskundig team dat meestal bestaat uit een vroedvrouw, kraamhulp en een kinderarts. Door hun uitgebreide kennis en vaak jarenlange ervaring zijn zij meestal de redders in nood bij elke vraag of onzekerheid.

Steeds vaker hoor je dat je met je baby ook bij de osteopaat kan langsgaan. Maar bij welke klachten kan een osteopaat helpen? En wacht je niet beter tot je baby al wat ouder is?

Sleutelregio's

Het hoofdje en nekje van een baby krijgen het soms zwaar te verduren door een verkeerde ligging in de baarmoeder of tijdens een zware bevalling. Gelukkig is het hoofdje van je baby erg goed bestand tegen allerlei druk en vervormingen! De schedel is op die jonge leeftijd immers nog opgebouwd uit aparte botstukken. Dit is bijvoorbeeld goed te merken aan de fontanel, waar enkele van deze botstukjes samenkomen. Wanneer de baby door het geboortekanaal geperst wordt tijdens de bevalling, kan het hoofdje dankzij deze speciale bouw makkelijker passeren en erna al snel weer zijn normale vorm aannemen.

In sommige gevallen loopt er echter toch iets fout, waardoor er veel spanning ontstaat of zelfs een blokkade optreedt. Vooral de overgangszone tussen de onderzijde van de schedel en de bovenste nekwerveltjes is hier erg gevoelig voor. Daar lopen bovendien ook enkele belangrijke zenuwen, die - wanneer ze geïrriteerd worden door spanning in hun omgeving of problemen elders in het lichaam - klachten kunnen veroorzaken bij je baby. Spijsverteringsklachten, slaapproblemen, overmatig huilen en voorkeursligging en/of afgeplatte hoofdjes zijn bij baby’s de vaakst voorkomende klachten.

Wanneer langskomen?

Soms komen deze problemen al heel snel na de bevalling aan het licht. Zo behandelen wij als osteopaat bijvoorbeeld pasgeboren baby's die er niet in slagen om krachtig genoeg te zuigen of problemen ondervinden bij het slikken, waardoor het voeden niet goed loopt en de baby niet optimaal kan aankomen in gewicht. Zij worden dan doorgestuurd door de vroedvrouw, die een erg getraind oog heeft voor deze problematieken. Tijdens de behandeling ga ik op zoek naar de plaats waar mogelijks irritatie en spanning zit bij deze baby’tjes. Die overprikkeling bevindt zich vaak ter hoogte van de schedelbasis, het mondje en de keelregio. Met heel zachte technieken zal ik dan de spanning onderaan de schedel weghalen, zodat de zenuw de mond-, kaak- en keelspieren weer goed kan aansturen. Vaak merk je dan al meteen na de behandeling het effect!

Als je kindje weinig of geen klachten vertoont, is het aangeraden om te wachten met een eerste check-up tot het ongeveer 6 weken oud is. Dan is je kindje al wat bekomen van de bevalling en aangepast aan het leven buiten de baarmoeder. Spanningen en mogelijke blokkades zijn daarenboven op die leeftijd van 6 weken al beter op te sporen door de osteopaat en ook als ouder kan je het gedrag dan al wat makkelijker inschatten. Jij voelt het als de beste aan als je kindje het ergens moeilijk mee heeft! Door op deze jonge leeftijd beginnende problemen aan te pakken, kunnen we daarenboven een escalatie van de klachten op een later moment in de ontwikkeling voorkomen. 

Een osteopathische behandeling

In de praktijk zien we vaak baby’tjes die ontroostbaar huilen, overprikkeld zijn, niet meer tot rust komen, enkel maar korte hazenslaapjes doen, continu op de arm van de mama of papa willen liggen, tekenen vertonen van reflux of andere spijsverteringsklachten… Ook al vertonen deze baby’s vaak dezelfde symptomen, toch vertellen ze elk hun eigen verhaal. Geen twee behandelingen zullen daardoor helemaal hetzelfde zijn. Een osteopathische behandeling bij een baby’tje verloopt immers niet volgens een receptenboek, maar is heel individueel. We gaan op zoek naar waar precies de spanning of irritatie zit, luisteren naar het verhaal in het huilen van je kindje (er bestaat een soort van ‘baby language’) en behandelen met zachte technieken wat op dat moment nodig is.

Baby’s vinden een behandeling meestal heerlijk en vallen erbij in slaap. Nadien zijn ze over het algemeen heel relaxed, al kan er ook wel eens een noodzakelijke ontlading – en daardoor dus ook een stevige huilbui – voorvallen. Het mooie is dat wanneer een baby zich begrepen voelt en correct behandeld wordt, het resultaat van de behandeling erg snel merkbaar is. Na een paar keer kan je een volledige ommekeer zien van een huilerig overprikkeld kindje naar een ontspannen tevreden baby. Een geschenk voor je baby (jezelf ook niet te vergeten) én voor zijn/haar verdere ontwikkeling!

Bron: https://www.osteopaat.vlaanderen/kindnaardeosteopaat
Auteur: Hanne De Ruyck - Osteopaat DO

Vorige
Vorige

Book alert!

Volgende
Volgende

Rol kinesitherapie in herstel van COVID-19. VUB-onderzoek.